Jarní jazz & bluesové dny 2023
8 koncertů za 1000

Jarní jazz & bluesové dny 2023

12.03.2023 The DayBreakers (London, UK)

Pětičlenná kapela vedená zpěvákem a kytaristou Kylem Murphym a baskytaristou Mattem Schairerem hrála v mnoha respektovaných klubech Nové Anglie (The Middle East, TT the Bears, Thunder Road, Cape Cod Melody Tent) a sdílela pódium s některými z nejlepších rockerů v regionu, jako jsou Entrain, The Silks, či Frank Viele, a zároveň se svezla i na národním turné Christiana Lopeze a Big Damn Bandu Reverenda Peytona. 

Kromě toho kapela zahájila vystoupení na Indian Ranch ve Websteru, Massachusetts, kde podpořila The Beach Boys, Three Dog Night a Breta Michaelse.  V srpnu 2018 byla skupina nominována na „Rock Act of the Year“ od New England Music Awards. Poháněni dvěma skladateli s kontrastními přístupy vytvářejí DayBreakers svůj osobitý projev a zvuk prostřednictvím směsi folkrockových melodií, bluesových kytarových riffů a rokenrolové energie. Murphy při skládání písní čerpá z kombinace jazzu a rocku a spojuje složité akordové změny bebopu s dupajícími refrény, které známe v podání Segera a Mellencampa. Schairerovo psaní písní je těsněji svázáno s country a folkem, s důrazem na epické příběhy, pro ilustraci vzpomeňme Drive By Truckers a Springsteena. Ale bavíme se o formální podobnosti, ne o kopírování.

Hudební ukázky:

Muddy Waters - Electric Mud Played By The Daybreakers https://youtu.be/84eFj_HC3a8

The Daybreakers - Shadows https://youtu.be/bY_z2Uiig1E

The Daybreakers - Call On Me https://youtu.be/t32bpC_uYJc

Vstupné v předprodeji 190 Kč, na místě 220 Kč  

Double ticket na koncerty The Daybreakers 12. 03. a The Tazers 13. 03. 2023 v předprodeji 270 Kč.



13.03.2023 The Tazers (JAR)

Jedna z předních psychedelických rockových kapel v Jihoafrické republice byla v posledních pěti letech dost aktivní. Vydala 3 EP a 1 LP a odehrála všechny hlavní hudební festivaly, které Jižní Afrika může posluchačům nabídnout.
V roce 2020 byli The Tazers  nominováni v kategorii Nejlepší rockové album organizací South African Music Awards (SAMAs) a získali několik filmových cen za své hudební video Plastic Kids.

Hudební ukázky:

The Tazers Plastic Kids  www.youtube.com/watch?v=VLjG1vCr43Y

The Tazers Dream Machine  www.youtube.com/watch?v=g7eNXN1aZ9U

Vstupné v předprodeji 180 Kč, na místě 200 Kč  

Double ticket na koncerty The Daybreakers 12. 03. a The Tazers 13. 03. 2023 v předprodeji 270 Kč.



19.03.2023 Three For Silver(USA) ZRUŠENO



29.03.2023 Paul Batto Trio     

Paul Batto – kytara, zpěv, Robert Christian Batto – kytara, Ondřej Kříž – piano

Není snadné zařadit do žánrové škatulky někoho, kdo se tak záměrně vzpírá kategorii. Paul Batto je možná nejlépe charakterizován jako „písničkář“, který prostřednictvím hluboce osobní poezie nabízí posluchači pohledy do své věčně neklidné duše. Prožil příběhy, které může vyprávět a ty k nám přicházejí jako písně, plné emocí, smutku i naděje.

Paul sklidil uznání kritiky za obraznost své poezie, osobitou hru na kytaru, naléhavý zpěv a výsostně kultivovaný projev. Publikum po celé Evropě bylo dojato sílou příběhů jeho balad. Tři jeho nedávná alba AIN'T BUT ONE WAY (2009), LONESOME ROAD (2014) a STRAIGHT TALK (2017) získala skvělé recenze v řadě zemí. WALKING CLOSE (2019) je Paulova nejnovější deska a zúročila jeho desetiletou spolupráci s klavíristou Ondrou Křížem. 

Paul se narodil v roce 1967 ve slovinské Lublani. V polovině 80. let se přestěhoval, nejprve do Švýcarska, a od té doby žije v různých evropských zemích, Česko nevyjímaje. V průběhu let se Paul ocitl v široké škále možností uměleckého vyjádření – od sólových vystoupení v komorním prostředí klubů až po koncerty s významnými orchestry. Možná nejdůležitějším angažmá v jeho začátcích bylo několik let s vokální gospelovou skupinou ABC Blues Band. Následovala řada spoluprací s různými jazzovými komby i velkými kapelami ve Švýcarsku, Maďarsku a nakonec i v České republice. Od roku 2003 Paul absolvoval rozsáhlé turné jako sólový umělec i v duu se zmíněným českým pianistou Ondřejem Křížem - vystupoval na mnoha festivalech, v divadlech, velkých sálech kulturních center i v klubech v Nizozemsku, Belgii, Lucembursku, Francii, Švýcarsku, Rakousku, Německu, nevynechal ani středoevropské Slovensko a Maďarsko. Paul má stále nabitý program, v jeho diáři je zapsáno kolem 150 koncertů ročně – to je důvod, proč jsme ho na Malé scéně léta neviděli.

Hudební ukázky:

Paul Batto Trio Hold The Line https://youtu.be/UONx8yW-Xxg

Paul Batto Trio What a Mornin´ https://youtu.be/xIdakFDj0-4

Vstupné v předprodeji 180 Kč, na místě 210 Kč  

 

 

11.04.2023 The Chilkats (DE)

Nechejte se přenést respektovaným jump blues kvartetem The Chilkats z Hamburku do roku 1940, kdy se jump blues dostal na vrchol! Kapela představuje velmi originální pohled do minulosti nejen věrným zvukem té doby, ale i neobvyklou, veskrze stylovou show. 

Hudební ukázky:

The Chilkats - Vienna Calling (Cotton Club Hamburg 2022) https://youtu.be/AwyRR9mMPLA

The Chilkats - Got my Mojo Working from Muddy Waters (live in Malá scéna, KZ Valašské Meziříčí, Czech Republic) https://youtu.be/QHZVvuwIhG4

The Chilkats - The River (live in Malá scéna, KZ Valašské Meziříčí, Czech Republic) https://youtu.be/35UROiBcevk

Vstupné v předprodeji 180 Kč, na místě 200 Kč  



16.04.2023 SoulMates alias Brian Charette Organ Trio (USA/CZ)

Brian Charette - varhany, Libor Šmoldas - kytara, Tomáš Hobzek - bicí

Brian Charette v současné době patří mezi světovou elitu hráčů na Hammond organ a koncertuje po celých Spojených státech (New York, San Francisco, Los Angeles atd.). Získal také mnoho prestižních cen (např. DownBeat Critics’ Poll Rising Star: Organ Award, nominace Grammy). Charette má za sebou spolupráci s takovými hudebníky, jako jsou Paul Simon, Joni Mitchell, Chaka Khan, Cyndi Lauper, Chris Carroll, George Coleman Jr. a hostoval na mnoha studiových nahrávkách řady dalších umělců světového formátu.

Hudební ukázky:

Brian Charette Soulmates play Jimmy Smith's 'The Cat' https://youtu.be/ZPkFYZGr42k?list=PLlb5h36469Ru9IH1xNO6DzJqP6_EbwzSa

Soulmates (CZE/USA) - Jazzinec 2019 https://youtu.be/9IvsuwkHYNQ?list=PLlb5h36469Ru9IH1xNO6DzJqP6_EbwzSa

Vstupné v předprodeji 180 Kč, na místě 200 Kč  

 

20. 04. 2023 T. Rogers & Jenő Fekete - Chicago Blues Union (H)

Ferci Kovács - Guitar, Backing Vocals, Zsolt Szatai – Bass, Stew Hay - Harmonica, Béla Baráth - Drums, Jenő Fekete - Vocals, Guitar 

Chicago Blues Union je nový projekt členů T. Rogers Bandu z Budapešti, s nimiž hraje známý maďarský bluesman Jenő Fekete. Tato formace, interpretující chicagské blues 50. a 60. let, v únoru 2022 vydala eponymní album. 

Pokud bychom měli zmínit jen jedno jméno z maďarské bluesové scény, byl by to Jenő Fekete. Veterán, kytarista, zpěvák a skladatel, legenda žánru. Jenő je více než tři desítky let znalcem i milovníkem blues zároveň. Do centra pozornosti posluchačů se dostal s Palermo Boogie Gang, pak založil společnost Muddy Shoes, kterou provozuje již 25 let. Kromě toho jsme ho v uplyných třiceti letech slyšeli hrát s nesčetnými hudebníky, Někteří z nich patří  v žánru do první lajny, jmenovitě David Honeboy Edwards, Junior Wells, Luisiana Red, Larry Garner… V 90. letech také předskakoval B.B. Kingovi. 

Příběh T. Rogers Bandu začal v roce 2003. Předtím nahráli 4 alba. Nejnovější, Simple Life, s nimi nahrál Keb 'Mo', několikanásobný laureát americké Grammy. Tři z jejich písní se dostaly do finále Mezinárodní skladatelské soutěže ve 2 různých letech, Skladba Sun on my Back byla nominována v Acoustic Music Awards. Koncertovali s vítězem Memphis Blues Challenge Seanem Carneym, s bluesovou legendou New Orleansu Memem Shannonem. Poskytli support dvojnásobnému vítězi britské blues Award Sonu Henrymu a vystoupili s Ford Blues Bandem. Na vlastní pěst zasévali své pojetí blues po celé Evropě. 

Kapela, která byla na několik let pozastavena, a s ní zmíněný Jenő Fekete, počátkem roku 2022 nahráli album Chicago Blues Union, což je slovy Carlese Gettela "setkání bláznivých bluesmanů, kteří si nárokují přední pozici mezi nejzasvěcenějšími formacemi z kategorie chicagského blues, vzdávajíc hold hvězdám, jako jsou Little Walter, Willie Dixon, Junior Parker nebo Sonny Boy Williamson“. 

Rogers a Jenő Fekete otvírají album cover verzí bluesových standardů skladbou Born In Chicago, zjevným projevem úcty k Paulu Butterfieldovi. A pak už to jede. Skladba za skladbou vytrvale udržuje vysokou úroveň. Hudebníci přesně vědí co hrají a proč právě takhle. A nade vším jest jasný záměr, jímž je jejich potřeba vyjádřit svůj respekt i příslušnost k bluesové tradici v každé notě. A co tak skvěle zní z nahrávek, s maďarským temperamentem směle rozvádějí na scéně v divoké jízdě do bluesového ráje.

Vstupné v předprodeji 180, na místě 200 Kč

 

 

14.05.2023 Jnr. Robinson Band (jazz & gospel from London, UK/JAM)

Junior Robinson (UK) - zpěv, Jakub Zomer - hammond klávesy, Matěj Černý - baskytara, Tomáš Hobzek - bicí

Serge Robinson Jnr. je londýnský gospelový zpěvák, původem z Jamajky. Respektive zpěvák, skladatel, producent, herec, učitel zpěvu, stálý vedoucí gospelového sboru v jižním Londýně a příležitostný vedoucí kostelních sborů po farnostech celé Británie. Absolvent South London College v Norwoodu, vyučuje na Natural Voice Perfection Institutu… Zpívá od čtyř let, v sezóně 1994/1995 byl jmenován nejlepším gospelovým zpěvákem Británie, prošel muzikálovými divadly ve West Endu, zpíval dvěma papežům, zpíval i doprovodné vokály na turné Michaela Boltona… A protože se chce konečně podívat taky do Česka, udělal nám na své poměry cenu… Doprovod zajistí tři špičkoví muzikanti z české jazzové scény.

Hudební ukázky:

Jnr Robinson Quartet 'Never Knew' https://youtu.be/nla5IFuSadg

Jnr Robinson - tell you who [Filin Brake Anthem Reprise] https://youtu.be/AZGgWUDCgL4

Vstupné v předprodeji 190 Kč, na místě 210 Kč  



18.05.2023 Sax & Crime (AT)

Harald Kräuter - saxofon, zpěv, show, Thomas Vigl - el. a akust. kytara, baskytara, zpěv, show

Vzpomínáte na saxofonistu Tres Hombres? Na pódiu stojí neskutečně charismatický lídr, kšandy a popruh od saxofonu se zařezávají do nahého těla a odkopnuté boty se válejí někde poblíž. Takový je dodnes Harald Kräuter, který si před lety bláhově myslel, že pověsí vyčerpávající muzikantskou profesi na hřebík. Ale kdepak, Harald je zpět s novým projektem Sax & Crime, v němž s ním hraje na kytaru a zpívá jeho spřízněná duše Thomas Vigl, který kdysi pár sezón hrál na baskytaru u již zmiňovaných Tres Hombres. Tvorbu rakouského dua Sax & Crime lze vzdáleně označit jako "jazzový šanson". Stojí na fúzi neuvěřitelného koncertního nasazení, parodie nedotknutelných pop-kulturních ikon, kabaretních vídeňských popěvků, funku, rapu a přiměřené špetky (sebe)ironie. 

Hudební ukázky:

Sax & Crime (Support of Maceo Parker) - Sax & Guitar Solo https://youtu.be/VpCEkxEOkGk

Vstupné v předprodeji 170 Kč, na místě 200 Kč  

Termíny

  • Ne 12.3.2023, 19:30 — Čt 18.5.2023, 22:00

Vstupné

1000 Kč

Místo konání

Malá scéna za oponou, Velký sál KZ

Pořadatel

Malá scéna za oponou