Podzimní jazz & bluesové dny 2023
8 koncertů za 1200 Kč

Podzimní jazz & bluesové dny 2023

 

 

8 koncertů za 1200 Kč = koncert za 150 Kč při zakoupení permanentky na celou sérii

(Sleva 530 Kč proti cenám v předprodeji.)

 


Zahrnuje koncerty:

Blues Boy Kings (UK)

Neděle 15.10.2023 v 19:30, Malá scéna / sál KZ     

Vynikající bluesová kapela z anglického Midlands je ve svém projevu nekompromisní, jako daňová upomínka. Vystupuje po celé Velké Británii a každým koncertem získává legie nových fanoušků.

Jason North hraje na kytaru šedesátková sóla a sedmdesátkové riffy se samozřejmostí příchodu teplého jara po mrazivé zimě, stylově zpívá trochu nakřáplým hlasem a je tu hlavním skladatelem. V repertoáru Blues Boy Kings cirkuluje kolem padesátky jeho písní. Blues Boy Kings doplňuje skvělá zpěvačka a baskytaristka Samantha North a rytmickou jistotou je Dave Raeburn za soupravou bicích nástrojů.

Vstupné v předprodeji 180 Kč, na místě 210 Kč, pro držitele permanentky 150 Kč.

 

Early James (USA)

Pondělí 16.10.2023 v 19:30, Malá scéna / sál KZ     

Po silném debutovém albu vyráží na evropské turné a také do Česka míří jižanský zpěvák Early James. Máte-li rádi pódiovou teatrálnost, trochu kabaretní, řekněme waitsovský projev, chameleonský zpěv…, je tady parta štramáka Earlyho Jamese, který se neštítí přiživit svůj projev citací čehokoli do té míry, že vlastně dosáhl značné originality. A jistě, stojí za zmínku, že se inspiruje i v literatuře. Ve svých textech Early vychází z velkých jižanských spisovatelů jako byl William Faulkner. Přijíždí z USA, konkrétně z Alabamy…

Vstupné v předprodeji 190 Kč, na místě 230 Kč, pro držitele permanentky 150 Kč.

 

Nico ZZ Band (FR)

Čtvrtek 26.10.2023 v 19:30, Malá scéna / sál KZ

Současná hvězda francouzské (ale i evropské) R&B hudby a bluesrocku. Nico, pařížský rodák, si začal pohrávat s kytarou ve věku, kdy jeho vrstevníci proháněli na dvorcích fotbalovou merunu a brzy se stal excelentním kytaristou, který se proslavil na současné hudební scéně ve Francii, v Evropě i v USA. Tento charismatický frontman a showman čerpá v hudebním projevu v širokém záběru z R&B, blues, soulu, funku i rocku a smíchal z těch ingrediencí vlastní, dost originální styl i specifický zvuk elektrické kytary. Jeho kapela se může pochlubit rytmikou, složenou z vysoce respektovaných a zkušených hudebníků.

Všichni jsou to ryzí muzikanti a moc dobře vědí, jak v písni dát prostor každému členu, aby mohl předvést to nejlepší ze své virtuozity.“ Blues In Britain

Nico v roli kytaristy doprovází např. LeBurna Maddoxe, Walldoho Weatherse (saxofonistu Jamese Browna) či Tima Mitchella. A Nico’ZZ Band doprovázel na turné po Evropě legendárního amerického zpěváka, kytaristu a skladatele Donalda Kinseyho, který spolupracoval s mnoha skvělými umělci, včetně Alberta Kinga, Alberta Collinse, Boba Marleyho či Petera Toshe, a je také oblíbeným kytaristou Micka Jaggera. Nico má na svém účtu celkem pět alb. Chicago Sessions bylo nahráno v roce 2006 v USA a na jeho realizaci se podílel výběr z nejlepších amerických bluesových hudebníků. Album Sweat All Night vyšlo v roce 2013, další Me & Myself o dva roky později…

Vstupné v předprodeji 180 Kč, na místě 210 Kč, pro držitele permanentky 150 Kč.

 

Hardwicke Circus (UK) 

Neděle 29.10.2023 v 19:30, Malá scéna / sál KZ   

Jonny Foster - sólový zpěv, kytara, Lewis Bewley-Taylor - klávesy, Andy Sax - saxofon, Joe Hurst - baskytara, zpěv, Tom Foster - bicí, zpěv 

Hardwicke Circus si ve Velké Británii rychle buduje reputaci vzrušující kapely. Díky tomu, že získal velkou internetovou sledovanost a oddané fanoušky po celém Spojeném království bezpočtem živých vystoupení, má vše, co je potřeba k tomu, aby dosáhl všeobecné popularity. Jeho zvuk a projev přináší reminiscence spojené s E Street Bandem a temnou vášní dávných Doors, s prémií vysokého vkladu britské autenticity. 

Hardwicke Circus, patriocisticky sídlící v pohraničním městě Carlisle (na pomezi Anglie a Skotska), odehrál po lockdownu přes 150 koncertů – podpořil Boba Dylana a Neila Younga v Hyde Parku, také Madness, Boomtown Rats Boba Geldofa i The Asbury Jukes. Vystupovali na festivalech Isle of Wight, Glastonbury, v Readingu & Leedsu. Nedávno dokončili čtyřměsíční rezidenční pobyt ve slavném pubu Hope & Anchor v Londýně a právě vydali své třetí EP. V roce 2020 navštívili USA a vystoupili na legendárním South by Southwest Festivalu v texasském Austinu.

Přirozeným lídrem bandu je zpěvák a hlavní skladatel Jonny Foster, který přitahuje pozornost hlasem, charismatem, připomínajícím Micka Jaggera z éry LP Brown Sugar. Ale z pódia i nahrávek je slyšet také ozvěna tvorby novodobých hrdinů, jakými jsou třeba Arcade Fire. „Naše koncerty jsou i velmi vizuální záležitostí. Jo, myslím, že lidé nás rádi vidí na pódiu,“ přiznává Foster.
Hardwicke Circus je první lokální kapela, která v jejich rodném Carlisle vyprodala na svůj koncert legendární sál The Brickyard čtyři měsíce předem. Proto přidala druhý večer a odehrála tak dva naprosto vyprodané koncerty za sebou. S každou novou show skupiny se na palubu dostává více a více fanoušků, protože toto je skupina, kde je co sledovat i poslouchat

Vstupné v předprodeji 180 Kč, na místě 210 Kč, pro držitele permanentky 150 Kč.

 

Jamiah Rogers Band (Chicago, USA)

Neděle 05.11.2023 v 19:30, Malá scéna / sál KZ    

Jimi Hendrix 21. století, který nekopíruje Jimiho Hendrixe? Spíš legitimní dědic tradice elektrického Chicago-blues, hrdý příslušník „The New Blues Generation“. Po letech praxe za soupravou bicích a mnoha zkušenostech v roli sidemana, chopil se Jamiah kytary a hravě vytřel zrak ostříleným drakům, když dramaticky rozervaná sóla hraje jako anekdoty. V roce 2017 vydal sólové album Blues Superman, tématicky založené na konceptu superhrdiny, který má zachránit blues a udržet ho naživu. Dobrá deska, ale vidět ho na pódiu je k nezaplacení. Jako mladý bluesman je Jamiah často dotazován, jak vidí budoucnost blues. Jeho odpověď zní: „Blues je fajn život, a má velkou sílu; o umírání nemůže být řeč!"

Vstupné v předprodeji 180 Kč, na místě 210 Kč, pro držitele permanentky 150 Kč.      

 

Memphissippi Sounds feat Cameron Kimbrough (USA) 

Gerald Clark & Jiří Maršíček Blues Duo (JAR/CZ) 

support: Jan Fic (CZ)

Neděle 12. 11. 2023 v 18.30, Malá scéna / sál KZ    

Cameron Kimbrough je vnuk legendy hill country blues Juniora Kimbrougha (1930 – 1998). Vyrůstal v mississippské oblasti North Hill Country a v dědečkově slavném klubu nasával pro svou tvorbu a projev zásadní hudební vlivy. Jednoho dne se při návštěvě Memphisu náhodně setkal v jednom z klubů na slavné tepně Beale Street s harmonikářem Damionem „Yella P“ Pearsonem, zahráli si spolu – a nová dvojice s názvem Memphissippi Sounds byla na světě.

Přestože oba mají podobné, řekněme ortodoxně bluesové kořeny, jsou to mladí muži, kteří nežijí s klapkami na uších. Do společné tvorby se jim dostávají, zejména v textech a pěveckých linkách, prvky aktuálních žánrů jako je hip hop nebo moderní soul. Jejich debutové album Welcome to the Land sklidilo velký úspěch a bylo nominováno na americkou Blues Music Award. Memphissippi Sounds jsou e svou originální muzikou vůbec poprvé v Evropě. I my budeme u toho!

Gerald Clark, kytarista a zpěvák z Jihoafrické republiky je uhrančivým vypravěčem příběhů. Hraje nadupaný rock´n´roll v bluesovém oparu. Hravost projevu, nadšení, elán a hlas jako Ray Charles…, to jsou základní atributy Geraldova vystupování, nakažlivé jako chřipka. Takový koncert se líbí všem, ať jste fanoušek blues, rocku nebo jazzu. Budou vám vibrovat kosti, budou vás pálit chodidla, budete-li chtít zůstat na místě.

Jan Fic, jihomoravský rodák ze Znojemska, od maturity žije v Brně. Ve třinácti letech objevil kouzlo blues, o pár let později začal experimentovat s výrobou originálních bluesových hudebních nástrojů. Dnes má vlastní značku ručně vyráběných kytar a drnkacích nástrojů (RedBird Instruments). V letech 2011-2019 vedl brněnskou bluesovou kapelu The Weathermakers, s níž se dostal do finále mezinárodní soutěže Blues Aperitiv i do celostátního finále Porty. Stojí také za vznikem recesistické ultra-trampské kapely The Honzíci. V roce 2018 vydal sólový debut Město, který si získal pozitivní ohlas u posluchačů i odborné veřejnosti. Od roku 2020 je držitelem ceny Za krásu slova, kterou každoročně uděluje rádio Proglas.

Vstupné v předprodeji 290 Kč, na místě 330 Kč, pro držitele permanentky 150 Kč.  

 

Karel Plíhal & Petr Fiala (CZ)

Neděle 19. 11. 2023 v 19.30, Malá scéna / sál KZ     

Kde končí jazz a začíná folk? Ačkoliv je Karel Plíhal výborným nadžánrovým skladatelem a v posledních letech v tandemu s kytaristou Petrem Fialou, který hraje Plíhala jako Karel Plíhal, opět suverénním interpretem, který svůj zdravotní handicap obrátil stručnou hrou na mandolu ve výhodu, přesahuje jeho koncert území brilantního písničkářství a dostává i parametry literární záležitosti. Je to jako prolnutí na výbornou zvládnuté státní zkoušky z hudební teorie a praxe, z tvůrčího psaní i češtiny, ve formě zábavné talk show.

Vstupné v předprodeji 350 Kč, na místě 390 Kč, pro držitele permanentky 150 Kč.

 

Katie Bradley Band (UK)

Neděle 26. 11. 2023 v 19.30, Malá scéna / sál KZ

Katie Bradley (UK) – zpěv, foukací harmonika, Adam Tvrdý – kytara, Matěj Černý – baskytara, Tomáš Hobzek – bicí
Britská písničkářka Katie Bradley, zpěvačka hrající na foukací harmoniku, několikanásobná držitelka British Blues Awards, vstoupila do záře šoubyznysových reflektorů v roce 2012. Katiina šťastná hvězda rychle stoupala a během své kariéry spolupracovala s vysoce uznávanými celosvětovými umělci jako jsou Luther Allison a Suzanne Vega. Nejnověji se Katie Bradley zaměřila na spolupráci s rhythm&bluesovými velikány: např. Lucky Petersonem, Georgem Famem, Geno Washingtonem a Kirkem Fletcherem. Svá dueta nahrála a zazpívala i s Mattem Longem z the Catfish.

Vstupné v předprodeji 180 Kč, na místě 210 Kč, pro držitele permanentky 150 Kč.

 

Termíny

  • Ne 15.10.2023, 19:30 — Ne 26.11.2023, 22:00

Vstupné

1200 Kč

Místo konání

Velký sál KZ

Pořadatel

Malá scéna za oponou

Obrázky