Memphissippi Sounds feat Cameron Kimbrough (USA) + Gerald Clark & Jiří Maršíček Blues Duo (JAR/CZ)
Podzimní jazz & bluesové dny 2023

Memphissippi Sounds feat Cameron Kimbrough (USA) + Gerald Clark & Jiří Maršíček Blues Duo (JAR/CZ)

Cameron Kimbrough je vnuk legendy hill country blues Juniora Kimbrougha (1930 – 1998). Vyrůstal v mississippské oblasti North Hill Country a v dědečkově slavném klubu nasával pro svou tvorbu a projev zásadní hudební vlivy. Jednoho dne se při návštěvě Memphisu náhodně setkal v jednom z klubů na slavné tepně Beale Street s harmonikářem Damionem „Yella P“ Pearsonem, zahráli si spolu – a nová dvojice s názvem Memphissippi Sounds byla na světě.

Přestože oba mají podobné, řekněme ortodoxně bluesové kořeny, jsou to mladí muži, kteří nežijí s klapkami na uších. Do společné tvorby se jim dostávají, zejména v textech a pěveckých linkách, prvky aktuálních žánrů jako je hip hop nebo moderní soul. Jejich debutové album Welcome to the Land sklidilo velký úspěch a bylo nominováno na americkou Blues Music Award. Memphissippi Sounds jsou e svou originální muzikou vůbec poprvé v Evropě. I my budeme u toho!

Gerald Clark, kytarista a zpěvák z Jihoafrické republiky je uhrančivým vypravěčem příběhů. Hraje nadupaný rock´n´roll v bluesovém oparu. Hravost projevu, nadšení, elán a hlas jako Ray Charles…, to jsou základní atributy Geraldova vystupování, nakažlivé jako chřipka. Takový koncert se líbí všem, ať jste fanoušek blues, rocku nebo jazzu. Budou vám vibrovat kosti, budou vás pálit chodidla, budete-li chtít zůstat na místě.

Jan Fic, jihomoravský rodák ze Znojemska, od maturity žije v Brně. Ve třinácti letech objevil kouzlo blues, o pár let později začal experimentovat s výrobou originálních bluesových hudebních nástrojů. Dnes má vlastní značku ručně vyráběných kytar a drnkacích nástrojů (RedBird Instruments). V letech 2011-2019 vedl brněnskou bluesovou kapelu The Weathermakers, s níž se dostal do finále mezinárodní soutěže Blues Aperitiv i do celostátního finále Porty. Stojí také za vznikem recesistické ultra-trampské kapely The Honzíci. V roce 2018 vydal sólový debut Město, který si získal pozitivní ohlas u posluchačů i odborné veřejnosti. Od roku 2020 je držitelem ceny Za krásu slova, kterou každoročně uděluje rádio Proglas.

► Vstupné v předprodeji 290 Kč, na místě 330 Kč, pro držitele permanentky 150 Kč.

Termíny

  • Ne 12.11.2023, 18:30

Vstupné

na místě 330 Kč, v předprodeji 290 Kč

Místo konání

Malá scéna za oponou

Pořadatel

Malá scéna za oponou

Videa

Obrázky