Dustin Arbuckle & The Damnations (USA)

Dustin Arbuckle & The Damnations (USA)

Dustin Arbuckle a The Damnations nelze spojit s jedním konkrétním žánrem. Arbuckle, veterán hudební scény s progresivními kořeny, jenž jako zpěvák a hráč na foukací harmoniku exceloval v sestavě Moreland & Arbuckle, v roce 2017 spojil svůj další osud The Damnations. Hudebník, který si cení tradiční americké hudby v duchu Charleyho Pattona, stejně jako cross-pollinated sounds formace The Band nebo soulu ve stylu Stax. 

Rozmanitost hudebního cítění The Damnations (Brandon Hudspeth na kytaru, Caleb Drummond nebo Mark Foley na baskytaru a Kendall Newby na bicí) to vše spolu s občasnými výpady do deep country a nebo i jazzu umožňuje. 

"Tato kapela byla Dustinův nápad," komentuje Foley, "a museli jsme to dát dohromady rychle, protože v diáři už byly zapsané koncerty. Dustin prostě střílel naslepo, zavolal na pár čísel, oslovil nejlepší muzikanty, které znal, a z těch, kteří měli čas, sestavil armádu generálů! Všichni jsme už od prvního společného hraní věděli, že tato kapela je něčím výjimečným. Došlo jen na tři zkoušky před prvním vystoupením, ale byli jsme v pohodě. A tak to zůstalo. Pokaždé, když stojíme na pódiu, vznikne něco nového. Protože Brandon i Dustin jsou hluboce vzdělaní v tradiční hudbě a zároveň se dokonale orientují na současné scéně, máme široký stylový záběr. 

Několik zájezdů po Severní Americe a turné po Evropě spolu se dvěma vydanými EP deskami zcelilo kapelu a položilo základy pro jejich první album My Getaway (vydané v září 2020). Zní tu ohlasy country, střídají se nálady od temného blues přes kořeníčko francouzského šansonu až po odlehčený swing. Od prvního poslechu je vám jasné, že to všechno spolehlivě drží pohromadě interpretací skvělé americké kapely.

"Tohle je prostě kolaborativní kapela," říká Brandon Hudspeth. "Mnoho písní je postaveno na tom, že do základního nápadu, dle aktuální nálady přidáváme další vrstvy. V některých skladbách je prostor, kde se jen tak protahujeme, nebo zkoumáme, jak se to dá rozvinout. „Jedním z největších komplimentů, kterých se nám dostalo,“ dodává Arbuckle, „ať už od ostatních hudebníků, promotérů nebo posluchačů, je to, že náš styl spojuje tolik různých aspektů americké hudby, že jsme vytvořili něco jedinečného. S touto kapelou na tomto albu se opravdu snažíme namalovat velký obraz na velké plátno. 

 

Termíny

  • Ne 6.11.2022, 19:30

Vstupné

na místě 210 Kč, v předprodeji 190 Kč

Místo konání

Malá scéna za oponou, Velký sál KZ

Pořadatel

Malá scéna za oponou

Videa

Obrázky