Aimée Allen Quartet (USA / CZ / D)

Aimée Allen Quartet (USA / CZ / D)

Aimée Allen (USA) - zpěv

Walter Fischbacher (USA) - klávesy

Petr Dvorský (CZ) - kontrabas

Ulf Stricker (D) - bicí 

 

Narodila se a vyrůstala v Pittsburghu v Pensylvánii. Její dětství bylo obohaceno klasickým jazzem, protože matka měla neskutečnou a nepřebernou sbírku desek, jež neustále přehrávala na rodinném gramofonu. Tento vliv lze jasně slyšet v Aiméině hudebním stylu i interpretaci. Přestože zpěv a jazz byly nedílnou součástí jejího dětství, Aimée začala zpívat profesionálně s jazzovými skupinami až na vysoké škole (šlo o prestižní University of Yale). Aimee poté získala právnické tituly z Columbijské univerzity a Sorbonny v Paříži, přesto se ale rozhodla pro dráhu jazzové zpěváčky. Po promoci se Aimée natrvalo přestěhovala do Paříže, kde pravidelně hrála v jazzových klubech. Hluboký vztah k frankofonnímu publiku a bossa nově vedl zpěvačku až k vytvoření vlastní skupiny Les Bossa Novices, pařížskému seskupení, jež se věnovalo bossa nově a jazzu. Šlo o kolekci od srdce zahraných jazzových originálů, spojujících africké rytmy, brazilskou bossu a klasické jazzové vlivy.

Aimée nyní žije a působí v New Yorku s častými výjezdy do zahraničí. Její současný repertoár tvoří výběr jazzových standardů z „velkého amerického zpěvníku“ (great american song book), vzdává i poctu brazilské bossa nově a obsahuje též francouzsky zpívané lyrické písně. Její vokální projev je vždy upřímný a zvuk souboru autentický, ve vyzrálém zpěvaččině hlase je slyšet jak oduševnělost a životní zkušenost, tak ženská smyslnost. Jazzové standardy a bossa novy jsou stálou součástí jejího repertoáru, ale postupně se Aimée prezentuje a prosazuje i jako skladatelka, zpívající své původní písně, z nichž mnohé se staly velmi oblíbené mezi jejím publikem. Většinu zpívá anglicky, část z nich zpívá francouzsky, skladby inspirované latin jazzem pak portugalsky. Tvorba Aiméé Allen je zachycena na čtyřech albech…

 
Na akci mohou být pořizovány fotografie nebo audiovizuální záznamy. Svou účastí dáváte najevo svůj souhlas s focením a nahráváním vaší osoby. Fotografie a videa mohou být následně použity k další propagaci pořadatele.

Termíny

  • Ne 19.9.2021, 19:30

Vstupné

na místě 190 Kč, v předprodeji 170 Kč

Místo konání

Malá scéna za oponou

Pořadatel

Malá scéna za oponou

Videa