Mike Ross Band (UK / CZ)
Jarní jazz & bluesové dny

Mike Ross Band (UK / CZ)

Mike Ross (UK) – kytara, zpěv & Matěj Černý (CZ) – baskytara & Klára Böhm (CZ) – bicí

 

Blues-rockový kytarista Mike Rossskladatel a zpěvák, je na své parketě mužem, na kterého se můžete spolehnout. Od pohledu nenechá nikoho na pochybách. Když se s ním potkáte, ihned odhadnete, s kým máte tu čest. Všechno, co mu patří, vše co nese v duši, je blues.

Platí to o jeho skládání písniček, z nichž je patrné, že hudba šedesátých a sedmdesátých let se mu zadřela pod kůži, stejně to platí o jeho multiinstrumentálním talentu i když viditelně se prezentuje především jako hráč na kytaru. Ve své tvorbě láme na kusy staré riffy a z těch střepů sestavuje nové.

Mike Ross je blues-rockovým fanouškům dobře známý také z tria kytarových frontmanů v příležitostné kapele RHR, pojmenované podle sestavy, v níž hraje Troy Redfern, Jack J. Hutchinson a Mike Ross. RHR je typický jam band, jehož posluchačsky vděčný repertoár tvoří odkaz americké hudební tradice. Výmluvně o tom svědčí jejich společné, album Mahogany Drift z roku 2018.

Mike se však příslušností k RHR nenechává svazovat a s velkým nasazením rozvíjí svou sólovou tvorbu. Ostatně, sólový debut Spindrift vydal už v roce 2014, svižnou a chytlavou desku Jenny's Place v roce 2018 a poté v roce 2019 přišla kolekce The Clovis Limit Pt. 1, nahraná v americkém Nashvillu, jíž Mike uvádí jako šedesátiminutovou sbírku deseti nových písní vyrobených (dámy prominou, cituji) z psích chcanek, octa a třpytivých střípků padlých hvězd. Zbrusu nové album The Clovis Limit Pt. 2 v dobrodružství pokračuje a přináší nové porce Mikových temných vizí.

V celku album The Clovis Limit Pt. 2 odpovídá recenzi časopisu Mojo, který novou kolekci Rossových nahrávek považuje za divoký, ohnivý atak, spojený se sexy klouzavým jižanským soulem! Výstižná je i chvála časopisu Planet Rock Magazine, kde recenzent odkazuje na Mikovo hypnotické blues, které si libuje v temné hrozbě. Powerplay Magazine udělil albu 9 z deseti možných hvězdiček a nazval jej skvělým hudebním dílem. Novináři z Music-News souhlasili a poznamenali: Tady není žádná zbytečná skladba. Označili album jako povinný poslech pro všechny milovníky blues-rocku a udělili albu 4 z pěti zde maximálně udělovaných hvězdiček.

V koronavirovém roce 2020 patřil Mike Ross k muzikantům, kteří neváhali dodržet závazky dohodnuté v lepších časech. V září 2020 přiletěl do Česka a hrál ve Valmezu na Malé scéně, přestože ho pak doma čekala otravná karanténa. Nyní se k nám vrací i se svým solidárním Telecasterem…

Vstupné v předprodeji 170, na místě 190 K, nebo 100 Kč pro držitele permanentek.

 

 

Termíny

  • Ne 1.5.2022, 19:30

Vstupné

na místě 190 Kč, v předprodeji 170 Kč

Místo konání

Malá scéna za oponou

Pořadatel

Malá scéna za oponou

Videa

Obrázky